Організація харчування

Організація раціонального харчування дітей у ЗНЗ

      Програма навчання загальноосвітніх навчальних закладах вимагає вирішення питання з організації правильного, раціонального харчування як одного із провідних факторів навколишнього середовища, що постійно діє на молодий організм.

Раціональне харчування виконує активну роль у процесах росту і розвитку організму дитини, її адаптації до умов життєдіяльності, підвищення працездатності, у профілактиці інфекційних і неінфекційних хвороб, зміцненні і збереженні здоров’я та сприяє активному довголіттю. Загальновідомо, що життєдіяльність організму пов’язана із постійною тратою енергії. На відміну від дорослих, у дітей значна кількість енергії витрачається на процеси росту і розвитку.

Діти шкільного віку повинні щодобово споживати 78 — 104 г білків, причому половину із них тваринного походження. Найбагатшими на білки, з оптимальним співвідношенням амінокислот, є м’ясо, риба, яйця, ікра, молоко, сир. Серед рослинних продуктів досить високий вміст білків у бобових (соя, горох, квасоля, боби), а також у грибах та горіхах.

Основним джерелом енергії для виконання дитиною довготривалої роботи є жири, які містять поліненасичені жирні кислоти (ПНЖК). Потреби організму дітей у жирах коливаються від 83 до 91 г на добу. Раціональне харчування дитини повинно включати жири як рослинного, так і тваринного походження, причому останні на 50% мають бути забезпечені молочним жиром, який добре засвоюється в організмі.

Потреба у ПНЖК для дітей становить 3% від добової калорійності раціону. Тому до добового раціону дітей необхідно включати повноцінні жири, які містять, окрім ПНЖК, жиророзчинні вітаміни (А, Д, Е), лецетин, холестерин, фосфатиди, джерелом яких є яйця, вершкове масло і рослинні жири.

Потреба дітей середнього шкільного віку у вуглеводах — у межах 386 — 425 г на добу. Роль вуглеводів у життєдіяльності дитячого організму різнобічна. Так, поліцукри регулюють моторику кишечника і жовчовивідних шляхів, формують калові маси, адсорбують і виводять із організму токсичні речовини, солі важких металів, холестерин. Організм дитини добові потреби у вуглеводах на 75% покриває за рахунок поліпептидів і на 5% — за рахунок харчових волокон. Основним джерелом поліпептидів є злакові, овочі, фрукти.

Необхідно зазначити, що оптимальне співвідношення кальцію, фосфору, магнію для дітей середнього віку має складати 1: 1: 0,25. Джерелом кальцію є молочні харчові продукти; фосфору — молоко, м’ясо, печінка, ікра, жовтки курячого яйця, горіхи, хліб, борошно; магнію — крупи, горох, квасоля; заліза — печінка, яйця, крупи, житній хліб, яблука, персики; селену — бобові, кукурудза, м’ясо, риба, часник, зелень; цинку — м’ясо, печінка, тверді сири, м’ясо креветок, злаки, горіхи; йоду — морські водорості і риба.

Значне місце у формуванні здоров’я дітей, регуляції процесів росту і розвитку організму відводиться вітамінам, які виконують біорегуляторну, адаптивно-захисну, лікувально-реабілітаційну, пластичну, кровотворну та інші функції. Джерелом вітамінів є продукти рослинного і тваринного походження. Так, носіями ретинолу є такі продукти, як молоко, вершки, масло вершкове, сметана, жовтки яєць, печінка, риб’ячий жир. Продукти рослинного походження, які мають оранжевий колір, містять каротин (провітамін А), який, взаємодіючи із білками у кишечнику і печінці, здатний перетворюватися у вітамін А.

Вітаміну Д найбільше міститься у риб’ячому жирі, ікрі, червоній рибі, курячих яйцях, вершках, сметані; токоферолу — у яловичині, рибі (тріска, оселедці), вершковому маслі, яйцях; вітаміну К — у м’ясі, печінці, нирках, рибі, шпинаті, капусті, петрушці, зеленому горошку і т.д.; аскорбінової кислоти — в чорній смородині, плодах шипшини, капусті, лимонах, картоплі; вітаміну РР — у дріжджах, рисі, гречаній крупі, картоплі, деяких сортах риби, вітамінів групи В — у злакових, бобових, яйцях, м’ясі, шпинаті та ін.; фолацину — в салаті, шпинаті, цвітній капусті, спаржі, дріжджах, м’ясі, субпродуктах.

Для нормального росту і розвитку організму, покриття енерговитрат, достатнього рівня пластичних процесів режим харчування дітей шкільного віку повинен бути 4-разовим.

Сніданок за енергетичною цінністю має становити 25% від добового раціону зі співвідношенням білків, жирів, вітамінів 1: 0,5- 0,7: 4. Бажано, щоб він складався із двох страв: гарячої (м’ясної, з яєць чи м’якого сиру) і напою (кава, чай, кефір), доповнених бутербродом із сиром, маслом, джемом або булкою з сиром.

Обід необхідно складати з 4-х страв: закуска (салат з овочів, м’ясний, рибний), перша страва-борщ, суп овочевий або круп’яний зі шматочком житнього або пшеничного хліба; друга — м’ясна або рибна з овочевим чи круп’яним гарніром; третя страва — компот, соки, фрукти й ін.

На полуденок необхідно давати молоко з хлібом.

Вечеря повинна бути легкою і споживатись за 1,5-2 години до сну. До її складу можна включати овочеві салати, рибні, круп’яні страви, яйце, сир м’який, чай, молоко, кефір.1

Їжу дітям слід приймати в один і той же час з інтервалом не менше 3 -

 

 3,5 і не більше 4 — 4,5 години.

Рекомендується різноманітний асортимент продуктів. Щоб наочно уявити які саме продукти допоможуть вам відновити сили, на допомогу прийде так звана Піраміда харчування, яка розроблена біохіміками, фізіологами та дієтологами Гарвардського університету, на основі десятилітніх досліджень впливу харчування на організм людини. Ця Піраміда показує співвідношення продуктів, які потрібно споживати, щоб організм отримував всі необхідні речовини у правильних пропорціях

 

Примірне перспективне двотижневе меню 2020

перспективне меню(сніданки)

перспективне меню(обіди)

ЗБІРНИК РЕЦЕПТУР СТРАВ ДЛЯ ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ ШКІЛЬНОГО ВІКУ В ОРГАНІЗОВАНИХ ОСВІТНІХ ТА ОЗДОРОВЧИХ ЗАКЛАДАХ за Є.Клопотенком

Вартість харчування з 01.02.20 року

У меню можливі зміни(згідно постачання продуктів).

Як навчити дитину принципам здорового харчування